Algemene fysiotherapie

Behandelruimte TranswijkWat doet een fysiotherapeut?
Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Sinds 2006 is fysiotherapie voor iedereen vrij toegankelijk geworden en kunt u zich ook zonder verwijsbrief aanmelden.
De fysiotherapeut is bij uitstek de specialist in beweging.

Wanneer kunt u de fysiotherapeut inschakelen?
Fysiotherapie kan worden ingeschakeld bij verschillende klachten, zoals bijvoorbeeld pijn, bewegingsbeperkingen en spierzwakte.
Een belangrijke groep vormen de klachten van het bewegingsapparaat, zoals rug- en nekpijn en problemen met andere gewrichten. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na ongelukken, operaties of tijdens en na ziekte.
Ook kan fysiotherapie ter preventie worden toegepast.

Binnen de fysiotherapie zijn er veel specialisaties ontwikkeld. Aan de hand van steeds nieuwe inzichten zijn voor bepaalde deelgebieden van de behandeling of voor bepaalde categorie patiënten behandelmethoden ontwikkeld.

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak vanzelfsprekende bewegingen.
Maar dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van heeft.
Fysiotherapie behoort tot de paramedische zorg. Het niveau van de Nederlandse fysiotherapeuten wordt internationaal hoog aangeschreven. Een opleiding fysiotherapie t vier jaar. Vervolgens kan een fysiotherapeut zich specialiseren in verschillende richtingen zoals: bekkenfysiotherapie, geriatrie, kinderfysiotherapie, manueel therapie, oedeemtherapie, sportfysiotherapie. Dit zijn erkende specialisaties waarbij de fysiotherapeut staat ingeschreven in het desbetreffende register.

Waaruit bestaat een fysiotherapeutische behandeling?
De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit oefentherapie, mobilisatietechnieken, massagetechnieken en evt. elektrotherapie. Binnen de fysiotherapie neemt oefentherapie een centrale rol in.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?
Eerste afspraak: de fysiotherapeut doet een intake en een onderzoek waarbij er een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten ontstaat. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen.

Vervolgafspraken: de behandeling kan bestaan uit oefentherapie en/of massage. Ook adviezen worden gegeven.
Daarnaast is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten.
U krijgt van uw fysiotherapeut oefeningen mee welke u thuis moet gaan doen.

Afsluiting: de behandelserie zal stoppen als de behandeldoelen zijn bereikt. De fysiotherapeut zal dit met u overleggen. Als u het goed vindt ontvangt u een enquête per email. Dit is anoniem.