Oedeemfysiotherapie

Lymfe

NvflLymfoedeem

Symptomen
De symptomen van lymfoedeem zijn zwelling, stijfheid, pijn en een strakke en gespannen huid met een gevoel van onderhuidse stuwing. Een complicatie van lymfoedeem is wondroos (erysipelas), een bacteriële infectie waarbij lymfweefsel wordt beschadigd. Hierdoor kan lymfoedeem verergeren. Bij ernstig, onbehandeld lymfoedeem kan er lymphangiosarcoma ontstaan, een ernstige vorm van huidkanker.

Oorzaak
Een verminderde lymfafvoer is oorzaak van de lymfoedeem. Er zijn verschillende aandoeningen, waarbij er een verminderde lymfafvloed is. Deze zijn in te delen in twee vormen van lymfoedeem: primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem. Bij primair lymfoedeem is er een erfelijke afwijking oorzaak van een niet goed aangelegd lymfsysteem. Bij secundair lymfoedeem is er een beschadiging van lymfweefsel waardoor de lymfafvloed is verstoord, zoals na het verwijderen van lymfklieren, bestralingen, een ongeluk of een operatie. Ook door slechte aderen kan er lymfoedeem van de benen ontstaan. Daarnaast kan er bij een ernstige vorm van lipoedeem ook lymfoedeem ontstaan.

Behandeling
De therapie bij lymfoedeem is gericht op het verminderen van het volume en deze vermindering behouden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van verschillende onderdelen die samen dit doel beogen. Deze vier pijlers zijn manuele lymfdrainage, compressie, het uitvoeren van oefeningen en huidverzorging. Ook maakt instructie in het aanleren van een zelfmanagementprogramma op maat, bestaande uit deze vier onderdelen, deel uit van de behandeling.
De oedeemtherapie wordt in onze praktijk gegeven door Vibeke Hoebert. Voor meer informatie kunt u met haar contact opnemen.